Dieta przy chorobach tarczycy

Dowody naukowe wskazują, że w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto istotną rolę odgrywają czynniki żywieniowe, dlatego oprócz farmakoterapii tych chorób odpowiednio zbilansowana dieta daje szansę na poprawę samopoczucia oraz łagodzi stan zapalny i wspiera działanie układu odpornościowego.

Tarczyca a dieta

Dieta w chorobach tarczycy powinna być przede wszystkim uregulowana, urozmaicona i prawidłowo zbilansowana. Dzięki temu pozwoli na właściwy przebieg procesów metabolicznych i zapobieganie wahaniom wagi. Dieta w niedoczynności tarczycy nie odbiega zaleceniami od diety rekomendowanej w ramach zasad zdrowego żywienia. Wśród produktów, które należy w niej ograniczyć bądź całkowicie wyeliminować znajdują się m.in.: białe pieczywo, surowe warzywa, słone przekąski, słodycze, tłuste mięso, alkohol.

Produktami polecanymi w diecie osób chorych na niedoczynność tarczycy są m.in.: pełnoziarniste pieczywo, pełnoziarniste makarony, ryż brązowy, płatki owsiane, nasiona strączkowe, chude mięso i wędliny, jaja, ryby, oleje roślinne, chude mleko, orzechy.

Istotne składniki odżywcze w diecie na tarczycę

  • U chorych z niedoczynnością tarczycy warto zwrócić uwagę na kilka wybranych składników odżywczych. Pierwszym z nich jest jod, który pełni ważną rolę w produkcji hormonów tarczycy. Jego źródłem w pożywieniu są: sól jodowana, makrela, dorsz, łosoś, otręby oraz ostrygi.
  • Kolejnym niezbędnym składnikiem mineralnym jest selen. Uczestniczy on w przemianie tyroksyny w hormon trijodotyroninę (T3) oraz zwiększa przyswajalność jodu. Selen można znaleźć w: orzechach brazylijskich, czosnku, grzybach, rybach oraz skorupiakach. W przypadku naszej populacji zapotrzebowanie można pokryć również dzięki spożywaniu produktów zbożowych oraz mlecznych.  
  • Na prawidłowe funkcjonowanie gruczołu tarczowego ma wpływ także witamina D. Ponieważ zapotrzebowanie na nią trudno pokryć wraz z dietą, zaleca się właściwie dobraną do pacjenta suplementację.
  • W diecie osoby z niedoczynnością tarczycy, warto pamiętać o żelazie. Głównym źródłem żelaza są: czerwone mięso, nasiona lnu, otręby pszenne, żółtka jaj.
    W diecie jest ważny również cynk, który znajduje się w zarodkach pszennych, pestkach dyni czy pełnoziarnistych produktach zbożowych. 

Niedoczynność tarczycy powoduje dolegliwości metaboliczne i to dlatego w leczeniu tak ważna jest dieta. Kiedy tarczyca jest chora odpowiednie żywienie jest podstawą w leczeniu. Pozwoli pozbyć się nadwagi, ale przede wszystkim wspomoże leczenie.

W przypadku stwierdzenia choroby tarczycy przed podjęciem leczenia należy również zbadać poziom glukozy, przy zaburzeniach pracy tarczycy jego poziom może być podwyższony. Ponadto osoby z chorobą tarczycy się w grupie ryzyka zachorowań na cukrzycę. Należy więc ograniczyć ilość cukru w diecie. Dodatkowo wykonaj badanie poziomu witaminy D (25(OH)D3 ), ponieważ wśród pacjentów z Hashimoto obserwuje się jej mniejsze stężenie, co ma wpływ na poziomy przeciwciał a-TPO i a-TG.
Nie ma badań, które jednoznacznie wskazywały na konieczność wykluczenia glutenu i laktozy z diety, przez osoby cierpiące na Hashimoto. Jednak wielu chorych czuje się lepiej na menu bezglutenowym i bezlaktozowym. Aby to ustalić czy najlepszym rozwiązaniem jest dieta eliminacyjna, ważna jest konsultacja z dietetykiem. Dietetyk ułoży menu, tak aby było zbilansowane, czyli bogate we wszystkie składniki odżywcze.


Zobacz także: tricho therapy expert, osocze bogatopłytkowe, peptydowa terapia włosów, mezoterapia igłowa, zabiegi trychologiczne, terapia domowa.