Dieta przy chorobach tarczycy

Dowody naukowe wskazują, że w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto istotną rolę odgrywają czynniki żywieniowe, dlatego oprócz farmakoterapii tych chorób odpowiednio zbilansowana dieta daje szansę na poprawę samopoczucia oraz łagodzi stan zapalny i wspiera działanie układu odpornościowego. Niedoczynność tarczycy powoduje dolegliwości metaboliczne i to dlatego w leczeniu tak ważna jest dieta. Kiedy tarczyca jest chora odpowiednie żywienie to podstawa. Pozwoli zrzucić zbędne kilogramy, ale przede wszystkim wspomoże leczenie. W naszej klinice, która współpracuje z dietetykiem przygotujemy program żywieniowy, który pomoże utrzymać chorobę w ryzach.

Stwierdzono u ciebie Hashimoto? Zbadaj poziom glukozy, przy zaburzeniach pracy tarczycy jego poziom może być podwyższony. Ponadto znajdujesz się w grupie ryzyka zachorowań na cukrzycę. Należy więc ograniczyć ilość cukru w diecie. Dodatkowo wykonaj badanie poziomu witaminy D (25(OH)D3 ), ponieważ wśród pacjentów z Hashimoto obserwuje się jej mniejsze stężenie, co ma wpływ na poziomy przeciwciał a-TPO i a-TG.

Nie ma badań, które jednoznacznie wskazywały na konieczność wykluczenia glutenu i laktozy z diety, przez osoby cierpiące na Hashimoto. Jednak wielu chorych czuje się lepiej na menu bezglutenowym i bezlaktozowym. Aby to ustalić czy najlepszym rozwiązaniem jest dieta eliminacyjna, ważna jest konsultacja z dietetykiem. Dietetyk ułoży menu, tak aby było zbilansowane, czyli bogate we wszystkie składniki odżywcze.