Dieta na stres to nie wymysł. Dzięki odpowiedniej diecie łatwo poradzisz sobie ze stresem. Czy wiesz, że winą stresu może być rozdrażnienie, kołatanie serca, bezsenność lub drganie powieki? Jadłospis bogaty w cynk, wapń, magnez i witaminę B złagodzi objawy stresu, uspokoi, poprawi pamięć i myślenie.

Jaka dieta na stres?

Dieta na stres pozwala nie tylko zmniejszyć objawy stresu, ale także zapobiec jego skutkom lub znacząco je złagodzić.

Jakie składniki odżywcze na stres?

  • Witamina B – Wszystkie witaminy z grupy B wzmacniają system nerwowy. Witamina B1 reguluje wzrost komórek nerwowych, zapobiega depresji, wycisza, B2 dodaje energii, a B6 bierze udział w syntezie serotoniny, łagodzi stany lękowe, wspomaga wchłanianie magnezu.
    Witaminy z grupy B znajdują się w kaszach, fasoli, pestkach słonecznika, w brokułach, kapuście, razowym pieczywie, awokado, w wołowinie, drobiu i rybach.
  • Magnez – stabilizuje funkcje układu nerwowego i pracę mózgu. Uspokaja, poprawia pamięć i procesy myślenia. Znajduje się w kaszy gryczanej, fasoli, orzechach, grochu, szpinaku, bananach, żółtym serze, czekoladzie.
  • Węglowodany złożone – uwalniając się stopniowo do krwi, węglowodany złożone pozwalają utrzymać stężenie glukozy na stałym poziomie. Wtedy mózg produkuje odpowiednią ilość serotoniny (hormonu szczęścia), która uspokaja i poprawia nastrój.
    Znajdują się w pieczywie, makaronach (głównie z pszenicy durum), kaszach, ryżu, fasoli, ziemniakach.
  • Cynk – jest potrzebny do produkcji wielu enzymów i hormonów, w tym kontrolujących system nerwowy. Wpływa na czynność mózgu. Wzmacniając system nerwowy, pomaga radzić sobie ze stresem. Znajduje się w owocach morza, chudym mięsie, drobiu, podrobach, fasoli, grochu, chlebie pszennym pełnoziarnistym, kiełkach pszenicy.
  • Wapń – jeżeli wapnia w organizmie jest za mało, komórki nerwowe stają się nadwrażliwe. Bierze udział w uwalnianiu neuroprzekaźników oraz produkcji hormonów żeńskich, które mają wpływ na stan psychiczny kobiety. Od niego zależy odporność na stres. Przyswajanie utrudnia nadmiar białka, kofeina i alkohol. Znajduje się w nabiale, sardynkach, brokułach, soi, fasoli, serze żółtym.
  • Tryptofan – to aminokwas potrzebny do produkcji neuroprzekaźników: serotoniny i melatoniny, które biorą udział w kontrolowaniu nastroju i snu. Pomaga radzić sobie ze stresem. Znajduje się w rybach morskich, nasionach dyni i słonecznika, orzechach ziemnych, jajkach, awokado, bananach, chudym mięsie, mleku, płatkach śniadaniowych.

Odporność na stres dzięki diecie?

Dieta na stres łagodzi skutki stresu i wzmacnia odporność na stres. Dzięki odpowiedniej diecie łatwo poradzisz sobie ze stresem. Rozmaite badania naukowe potwierdzają, że niektóre produkty spożywcze mogą przyczynić się do zmniejszenia wydzielania hormonów stresu, odpowiedzialnych za wywołanie niepokoju, stanów lękowych czy napięcia. Co więcej, niektóre z nich wyzwalają w organizmie hormony szczęścia. Przewlekły stres może doprowadzić do rozwoju insulinooprności, a w konsekwencji do rozwoju cukrzycy. Insulina jest hormonem, który został niedawno powiązany także z utratą włosów, stwierdzono, że wczesne łysienie może być jednym z markerów insulinooporności. Odpowiedni plan żywieniowy bogaty produkty pełnoziarniste o niskim indeksie glikemicznym oraz w cynk, wapń, tryptofan, magnez, witaminę B złagodzi objawy stresu, uspokoi, poprawi pamięć oraz zmniejszy ryzyko wystąpienia insulinooporności.


Zobacz także: tricho therapy expert, komórki macierzyste z tłuszczu, osocze bogatopłytkowe, peptydowa terapia włosów, mezoterapia igłowa, preparaty dla włosów osłabionych.