Trychodietetyka

Dieta telogenowe wypadanie włosów

Telogenowe wypadanie włosów występuje wtedy gdy włos za szybko przechodzi w fazę wypadania. Powodem tego może być: zbyt drastyczna dieta, stres, osłabienie organizmu z powodu choroby, zażywanie leków.

Przy nadmiernym wypadaniu włosów warto zwrócić uwagę na to co jemy na co dzień, ponieważ w prawidłowym odżywianiu znajdujemy odpowiedź na nasze problemu związane z włosami. Przy problemach z włosami nie należy stosować restrykcyjnych diet niskokalorycznych, ponieważ żywienie ubogie w kalorie i białko może doprowadzić do wielu zaburzeń w organizmie, w tym także do wypadania włosów. Wraz z prawidłowo zbilansowaną dietą możemy dostarczyć naszym włosom niezbędnych składników odżywczych, które poprawią ich kondycję oraz wygląd, a także zapobiegną ich wypadaniu.

Do najważniejszych witamin w diecie zaliczamy witaminę E, witaminę A (retinol), witaminę H, oraz witaminy z grupy B. Należy zwrócić uwagę na składniki mineralne takie jak cynk i żelazo. Ważnym aspektem w tej diecie jest odpowiednie nawodnienie organizmu. W diecie należy unikać produktów wysoko przetworzonych, żywności typu fast-food oraz słodyczy, a także ograniczyć do minimum, a najlepiej wykluczyć używki pod postacią alkoholu i papierosów.

Dieta – choroby immunologiczne i włosy

Dieta polega na wyeliminowaniu składników odżywczych przyczyniających się do zaburzeń mikrobiomu jelitowego oraz zastosowaniu produktów ograniczających stany zapalne organizmu. Dzięki zastosowaniu diety możemy zminimalizować nasilenie i występowanie objawów chorób immunologicznych, a tym samym poprawić komfort życia chorego.

Ważne jest, aby w diecie znalazły się produkty wpływające korzystnie na mikrobiom jelitowy. Należy spożywać produkty, które działają przeciwzapalnie na nasz organizm. W diecie tej należy ograniczyć spożycie soli. Dieta nie powinna obfitować w tłuszcze. Należy unikać napojów słodzonych. Produktami przeciwwskazanymi są białe makarony i pieczywo oraz inne produkty spożywcze z oczyszczonej mąki,
słodycze oraz słone przekąski. Należy unikać żywności wysoko przetworzonej oraz alkoholi wysokoprocentowych.

Dieta – zaburzenia hormonalne i włosy

Dieta jaką stosujemy na co dzień ma wpływ na funkcjonowanie hormonów. Dobrze zbilansowana dieta powoduje, że stan homeostazy pozostaje w równowadze, czyli wszystkie hormony działają prawidłowo.

Przy występowaniu problemów hormonalnych nie można doprowadzić do niedoborów pokarmowych. Główne składniki mineralne mające znaczący wpływ na kondycje i stan włosów, których nie może zabraknąć w naszej diecie to witaminy A, E, C, D oraz witaminy z grupy B, a także cynk, żelazo i magnez.

Dieta – stres i włosy

Nadmierny stres towarzyszący nam w codziennym życiu wpływa na zaburzenia krążenia obwodowego prowadzącego do niedokrwienia mieszków włosowych. Wywołuje on również procesy zapalne w mieszkach włosowych, które skracają fazę wzrostu włosa i doprowadzają do ich wypadania. Prawidłowa dieta w okresie wzmożonego stresu pozwala zmniejszyć jego objawy, ale także zapobiec jego skutkom.

Najważniejszymi witaminami w tej diecie są witaminy z grupy B, ponieważ wzmacniają system nerwowy. Ważne są również w diecie flawonoidy, które wpływają na ośrodkowy oraz obwodowy układ nerwowy. Najważniejszym pierwiastkiem w diecie jest magnez, ponieważ stabilizuje funkcje układu nerwowego oraz pracę mózgu.

Dieta – cukrzyca i włosy

Chorując na cukrzycę należy pamiętać o odpowiedniej podaży kalorii w diecie, ponieważ zbyt mała ilość kalorii, może spowodować że organizm przekaże energię dostarczaną z pożywienia do organów, które bardziej jej potrzebują niż włosy.

Cukrzyca doprowadza do zaburzenia mikrokrążenia i obniżenia poziomu odżywienia mieszka włosowego i macierzy włosa. A to powoduje zahamowanie procesu wzrostu włosa oraz nadmiernego wypadania włosów. Stosowanie odpowiedniej diety z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych w cukrzycy zapewni utrzymanie poziomu glukozy we krwi na prawidłowym poziomie, czyli zmniejsza ryzyko uszkodzenia mikrokrążenia odpowiedzialnego za odżywienie mieszków włosowych.

U osób chorujących na cukrzyce ważne jest dostarczenie witaminy B7, czyli biotyny. Witamina ta bierze czynny udział w przemianie glukozy, co ma istotny wpływ na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Biotyna ma bardzo duży wpływ na dobrą kondycję oraz zdrowy wygląd skóry i włosów.

Produkty, które należy unikać to między innymi pieczywo cukiernicze, owoce kandyzowane oraz w syropie, wszelkiego rodzaju słodycze, produkty wysoko przetworzone oraz produkty typu fast food.