Dietetyka

Zewnętrzna pielęgnacja i stosowanie kosmetyków nie wystarcza, aby zapewnić właściwy stan skóry i włosów, a pomocy należy szukać wybierając właściwe produkty na półkach sklepowych i stosowanie odpowiedniej diety. Grube i lśniące włosy, które nie wypadają nadmiernie, to w dużej mierze zasługa prawidłowej diety. Jeżeli od zawsze miałeś cienkie i rzadkie włosy to zmiana sposobu odżywiania nie spowoduje, że na głowie pojawi się bujna czupryna, ale z pewnością odżywi skórę głowy, a włosy zyskają dostawę składników odżywczych, dzięki którym staną się mocniejsze i bardziej lśniące. W przypadku zmian hormonalnych zachodzących z wiekiem u kobiet i mężczyzn, łysienia nie da się powstrzymać zmianą diety, jednak można spowolnieć ten proces oraz zadbać o wzmocnienie i odżywienie włosów. Jeżeli włosy zaczęły wypadać nagle i nie można tego powiązać z żadną chorobą, lub naturalnymi procesami zachodzącymi w organizmie, należy przeanalizować swój sposób odżywiania i wprowadzić produkty bogate w witaminy i składniki mineralne odpowiedzialne za kondycję włosów i skóry głowy.

Dlatego też przyczyn wypadania włosów trzeba szukać zarówno w zaburzonym funkcjonowaniu organizmu i występowaniu chorób, jak również w nieprawidłowej diecie. Do ogólnych czynników powodujących nadmierną utratę włosów należą m.in.: stres, choroby zakaźne, choroby skóry głowy, nieprawidłowa dieta, choroby ogólnoustrojowe: toczeń rumieniowaty, nadczynność i niedoczynność tarczycy oraz niektóre leki.

Poniżej przedstawiamy informacje, jak dieta wpływa na główne problemy wypadania włosów przy chorobach tarczycy i stresu.

DIETA PRZY CHOROBACH TARCZYCY

Dowody naukowe wskazują, że w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto istotną rolę odgrywają czynniki żywieniowe, dlatego oprócz farmakoterapii tych chorób odpowiednio zbilansowana dieta daje szansę na poprawę samopoczucia oraz łagodzi stan zapalny i wspiera działanie układu odpornościowego. Niedoczynność tarczycy powoduje dolegliwości metaboliczne i to dlatego w leczeniu tak ważna jest dieta. Kiedy tarczyca jest chora odpowiednie żywienie to podstawa. Pozwoli zrzucić zbędne kilogramy, ale przede wszystkim wspomoże leczenie. W naszej klinice, która współpracuje z dietetykiem przygotujemy program żywieniowy, który pomoże utrzymać chorobę w ryzach.

Stwierdzono u ciebie Hashimoto? Zbadaj poziom glukozy, przy zaburzeniach pracy tarczycy jego poziom może być podwyższony. Ponadto znajdujesz się w grupie ryzyka zachorowań na cukrzycę. Należy więc ograniczyć ilość cukru w diecie. Dodatkowo wykonaj badanie poziomu witaminy D (25(OH)D3 ), ponieważ wśród pacjentów z Hashimoto obserwuje się jej mniejsze stężenie, co ma wpływ na poziomy przeciwciał a-TPO i a-TG.

Nie ma badań, które jednoznacznie wskazywały na konieczność wykluczenia glutenu i laktozy z diety, przez osoby cierpiące na Hashimoto. Jednak wielu chorych czuje się lepiej na menu bezglutenowym i bezlaktozowym. Aby to ustalić czy najlepszym rozwiązaniem jest dieta eliminacyjna, ważna jest konsultacja z dietetykiem. Dietetyk ułoży menu, tak aby było zbilansowane, czyli bogate we wszystkie składniki odżywcze.

DIETA A STRES

Dieta na stres łagodzi skutki stresu i wzmacnia odporność na stres. Dzięki odpowiedniej diecie łatwo poradzisz sobie ze stresem. Rozmaite badania naukowe potwierdzają, że niektóre produkty spożywcze mogą przyczynić się do zmniejszenia wydzielania hormonów stresu, odpowiedzialnych za wywołanie niepokoju, stanów lękowych czy napięcia. Co więcej, niektóre z nich wyzwalają w organizmie hormony szczęścia. Przewlekły stres może doprowadzić do rozwoju insulinooprności, a w konsekwencji do rozwoju cukrzycy. Insulina jest hormonem, który został niedawno powiązany także z utratą włosów, stwierdzono, że wczesne łysienie może być jednym z markerów insulinooporności. Odpowiedni plan żywieniowy bogaty produkty pełnoziarniste o niskim indeksie glikemicznym oraz w cynk, wapń, tryptofan, magnez, witaminę B złagodzi objawy stresu, uspokoi, poprawi pamięć oraz zmniejszy ryzyko wystąpienia insulinooporności.

DIETA A MIKROFLORA JELITOWA

Stres, zła dieta, przebyte infekcje, przyjmowanie leków (antybiotyki, leki przeciwbólowe i przeciwzapalne), stany zapalne jelit to czynniki powodujące zaburzenie mikroflory jelitowej, sprzyjające rozwojowi mikroflory patogennej. Przewaga bakterii szkodliwych nad pożytecznymi skutkuje problemami nie tylko ze strony układu pokarmowego, ale i całego organizmu, wpływa także na pojawienie się otyłości.

Jak poprawić skład mikroflory jelitowej?

Oczywiście kluczem jest odpowiednia dieta, która będzie żywić tylko pożyteczne bakterie. Ważne w tej diecie będzie spożywanie produktów bogatych w błonnik , ale także unikanie cukrów prostych i tłuszczów.

Wielu osobom dietetyk kojarzy się ze specjalistą, który pozwala pozbyć się nadwagi. Ale tak naprawdę to tylko niewielka część tego czym zajmują się dietetycy. Nieodpowiednie żywienie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Dietetyk zna doskonale ludzki organizm i wszelkie zachodzące w nim procesy, aby trafnie zdiagnozować pacjenta i dobrać dla niego najlepszy plan żywieniowy.

Wszyscy Pacjenci kliniki MD MEDMIX, którzy leczą problemy związane z włosami mogą skorzystać z porad dietetyka, aby odpowiednią dietą wspomóc program leczenia.

Kwestionariusz